בזמן ששיעור החולים בקהילות החרדיות בארץ חצה את רף 40% מכלל הנדבקים, הצליחה קהילת צאנז המונה כ 5,000 איש, להפוך משכונה אדומה לשכונה ירוקה עם מספר מזערי של חולים מאומתים; דוברות צאנז: "זה שהתושבים הרגישו שיש פה מישהו שלוקח אחריות וכל זה בהכוונת האדמו"ר שליט"א שכולם כפופים לו ללא יוצא מן הכלל, זה נתן תחושה של אחריות ציבורית ושכדאי להישמע להוראות כי כל כוונתם לטובה.."
שכונת קריית צאנז בנתניה הפכה בימים אלה משכונה אדומה לשכונה ירוקה. תושבי השכונה התגייסו כולם לקריאת האדמור ובעקבות תוכנית מסודרת של ראשי הקהילה, הצליחו להביא לקטיעת שרשרת ההדבקה.
בניגוד לקהילות אחרות, קהילת צאנז, המפעילה את בית חולים לניאדו ומתגייסת תמיד לעזרה, ללא הבדל בין אדם לאדם, הוכיחה שאפשר להתגבר על המגיפה.
בניצוחו של האדמור מצ'אנז וראשי הקהילה, המתפללים הבתי הכנסת ומוסדות לימוד התורה חולקו למנייני תפילה בחצרות בתים, הוקם חמ"ל פנימי אשר מרכז את נתוני התחלואה והבידוד, מספק מזון וצעצועים למבודדים ואף הופעל מערך ביקורי בית לקשישים בכדי לעודד אותם להישאר בבתים.
בראיון שערכנו עם דובר קהילת צאנז, יוסי זלמנוביץ, הסביר דובר הקהילה כיצד הצליחו לקטוע את שרשרת ההדבקה
אילו פעולות עשיתם לצימצום ההדבקה?
"קודם כל, הקמנו חמ"ל פנימי שכלל אנשי רפואה, אנשי חינוך וכמובן רבנים, הוועדה קיימה שיחות וועידה מספר פעמים ביום, הוקם קו טלפון מיוחד לתושבי הקריה שם הועברו ההנחיות וההוראות של הוועדה לכלל התושבים. במקביל, הקמנו מערכת סיוע בכל התחומים בכדי שמבודדים לא ייצאו מהבית, סייענו למאומתים לצאת למלוניות בכדי שלא ידביקו את שאר בני המשפחה, מיסדנו ושיכללנו את "מניני החצרות" – מניני תפילה בחצרות הבתים בימי החום- בתוך אוהלים וכלי אוורור שקיימים עד היום. עודדנו את התושבים המבוגרים שלא לצאת כלל מהבתים ודאגנו למערכת מסודרת של ביקורי בית של בני המשפחה ולאלו שאין משפחה הגיעו מתנדבים לבקרם ולסעדם."
האם ההיענות של הציבור הייתה מיידית?
"בוודאי. בגל הראשון היינו ירוקים לגמרי, כשהתגלה המקרה הראשון בקריה, מיד החלו בכל הפעולות האמורות, בנוסף, העלנו את המנהל הרפואי של לניאדו פרופ' שמעוני לקו המיוחד שם נתן שיחת הסבר מקיפה על נושא הקורונה שיידעו כמה צריך להיזהר."
האם כל מוסדות החינוך, והתפילה סגורים?
אכן, מיד בתיאום מלא ולפי הוראות משרד החינוך, מוסדות החינוך נסגרו בהדרגה כאשר קודם לכן כל כתה שהייתה שם חשש למאומת, כל הכתה נכנסה לבידוד עד לסגירה מוחלטת של כל מוסדות החינוך בקריה."
כיצד מתמודדת הקהילה בלי ה"ביחד" של התפילות המשותפות?
"כאמור, ישנם היום ברחבי קרית צאנז עשרות מניני חצרות מתחת לבתים של מבוגרים, בנוסף, בכל מוסדות החינוך הפכו מס' חדרי לימוד לבתי כנסת לכל דבר, כך בימי החול וכן שבתות וחגים. ויותר מכך, נזהרים שלא להחליף בין מנין למניין, כעין קפסולה, בכדי שאם יתגלה מאומת, אזי רק אותו מנין ייכנסו לבידוד."
אילו הנחיות הוציא האדמו"ר לציבור?
"מיד בגל הראשון נתן האדמו"ר שיחת חיזוק דרך הטלפון בשידור ישיר לאלפי חסידי צאנז {מעל 3000 בישראל} בארץ ובעולם, בו קרא והזהיר שיש לשמור על כל ההנחיות של גורמי הבריאות. ומאז בכל שיחה או דרשה שהרבי אומר בביתו, הוא מזכיר זאת והדברים מופצים בין החסידים."
האם חולים מאומתים נמצאים בבידוד בבית או מורחקים למלונית קורונה?
"אחד מעיקרי פעולות החמ"ל הקהילתי היתה להוציא ומיידית כל המאומתים למלוניות וחשוב להדגיש, בגלל שיש מתושבי הקריה ונשותיהם שהם מועסקים בבי"ח לניאדו נקטו פה במשנה זהירות שהתבטא באלפי הבדיקות שנעשו ונעשים עד היום לכל מבודד או חשש לתסמינים "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם" חלה פה בקריה ביתר תוקף כי יודעים את ההשלכות. בנוסף, החמ"ל – הוועדה דאגה לחלוקת סיוע מזון , משחקים ופעילויות לילדים המבודדים בביתם בנוסף ללימודים של מוסדות החינוך שהמשכו בקווים הטלפונים ללא סמארטפונים או אינטרנט שאינם קיימים בשכונה."
אילו טיפים יש לכם עבור קהילות אחרות?
"לדעת לשלוט על הקהילה ולחבר את הקהילה למוקד ההוראות והסיוע. זה שהתושבים הרגישו שיש פה מישהו שלוקח אחריות וכל זה בהכוונת האדמו"ר שליט"א שכולם כפופים לו ללא יוצא מן הכלל, זה נתן תחושה של אחריות ציבורית ושכדאי להישמע להוראות כי כל כוונתם לטובה ואכן ברוך השם מספקים בוועדה הפנימית את התחושה שרק השיתוף הפעולה המלא היא אשר גרמה לצבע האדום להעלם מהשכונה."
דוגמא אישית – כמנהיג הקהילה הפגין האדמור מצאנז דוגמא אישית לאלפי חסידיו כאשר דרש מהציבור שלא להגיע להלווית אמו ז"ל אשר נפטרה בסמוך לחג הפסח, וההלוויה שבימי שגרה יכלה למנות אלפי משתתפים, נערכה בלווי המשפחה הקרובה בלבד.
עפ"י נתוני משרד הבריאות המעודכנים להיום, יש בקרית צאנז 15 נשאים מאומתים של הנגיף, לעומת עשרות רבות בתחילת המגיפה.
מה דעתכם? כתבו לנו כאן: