בישיבת מועצת העיר האחרונה, אישרה עיריית נתניה חוק עזר עירוני המחריג את מפוחי העלים החשמליים מהחוק האוסר שימוש במפוחים, שחוקק בכנסת ישראל, תוך התעלמות ממפגע האבק שנגרם בזמן השימוש, ומהצורך הקבוע בחוק לקבלת אישור הנוסח המתוקן מהשרה להגנת הסביבה, בטרם הועלה הנוסח לחוק להצבעת מועצת העיר; המשרד להגנת הסביבה: "עד כה לא התקבלה במשרד להגנת הסביבה פניה מעיריית נתניה לתיקון חוק העזר בנושא מניעת רעש, או התקנת חוק עזר בנושא מפוחי עלים."
מבלי שקיבלה אישור מהשרה להגנת הסביבה לנוסח התיקון לחוק, אישרה מועצת העיר נתניה שינוי לחוק האוסר שימוש במפוחי עלים, והחריגה ממנו את המפוחים החשמליים. וזאת על אף המגוון הרחב של מכונות חדשניות אשר פותחו בשנים האחרונות לשאיבה וטאטו רחובות ומדרכות, ועל אף זיהום האוויר הכבד הנגרם בזמן השימוש במפוח, אותו היטיב לתאר מי שהגיש את הצעת החוק בכנסת בשנת 2011, חבר הכנסת דאז, ניצן הורביץ: "פיזור חלקיקים – פעולת המפוח מייצרת חומר חלקיקי ואבק המרחף למרחק רב. חלקיקים אלה עלולים להכיל בנוסף לאבק גם צואת בעלי חיים, כימיקלים ופסולת רחוב, עופרת ופחמימנים, וכן מזהמים שונים ממקורות תחבורתיים, שיש להם פוטנציאל גבוה לפגיעה בבריאות. עם אלה נמנים חלקיקים הנפלטים ממנועי דיזל, שמוגדרים כחומר מסרטן, וחלקיקים שמקורם בבלייה של צמיגי רכב."
עוד הוסיף הורביץ בהסבריו להצעת החוק: "הנזק שנגרם לציבור הינו נזק רב: האגודה האמריקאית למחלות ריאה, קובעת כי מפוח אחד מזהם בממוצע באופן הדומה ל-17 מכוניות פרטיות."
מפניות רבות של תושבים למערכת "אורנה חושפת" על אי אכיפת החוק האוסר שימוש במפוחים, הן במרכזים מסחריים והן בסמוך לגני ילדים, נראה כי כעת כשהוחרגו המפוחים החשמליים מהאיסור, יהיה קשה אף יותר לראות אכיפה ושמירה על האוויר הנקי.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: נושא מניעת מפגעי רעש נמצא בסמכות השרה להגנת הסביבה מכוח סעיף 6 לחוק למניעת מפגעים. עיריית נתניה יכולה להתקין או לתקן חוק עזר בנושא רעש רק אחרי שהוא עובר את בדיקת גורמי המקצוע במשרד והנוסח נחתם בידי השרה. עד כה לא התקבלה במשרד להגנת הסביבה פניה מעיריית נתניה לתיקון חוק העזר בנושא מניעת רעש, או התקנת חוק עזר בנושא מפוחי עלים.
מעיריית נתניה נמסר בתגובה: " כשם שצוין בדברי ההסבר במועצת העיר הרלוונטית, מיום תיקון התקנות למניעת מפגעים הנוגעות לשימוש במפוחי עלים חלו שינויים והתפתחויות רבים בשוק הגינון ובתחום מפוחי העלים בפרט והחלו לשווק מפוחי עלים חשמליים שאינם גורמים רעש בלתי סביר. כמו כן, בניגוד לנטען בפנייתך אין בתיקון חוק העזר ניסיון לעקוף את החוק למניעת מפגעים ו/או את התקנות אלא להחריג את השימוש במפוח עלים ספציפי זה, אשר כאמור אינו גורם לרעש.
בנוסף, נציין כי סעיף 6 לחוק למניעת מפגעים מעניק את הסמכות לרשות מקומית לחוקק שינוי נקודתי בהתאם לצרכיה –רשות מקומית רשאית בחוק עזר, באישור השר, לקבוע הוראות מיוחדות לעניין חוק זה, בהתחשב בתנאים המיוחדים של המקום ותושביו, והוראות כאמור יכול שיסטו מהוראות תקנות שהותקנו לפי חוק זה, לרבות קביעת אי-תחולתן של התקנות באזורים, בימים או בשעות שהוגדרו בחוק העזר. כידוע הצעה לתיקון / שינוי חוק העזר לאחר העברתה במועצת העיר מועברת לאישור המשרדים הרלוונטיים, במקרה של חוק זה החוק יעבור לבחינה של המשרד לאיכות הסביבה ומשרד הפנים בטרם העברתו לפרסום ברשומות. עוד נציין כי ישנן רשויות בהן כבר נעשה שימוש במפוח עלים חשמלי בהתאם לתיקון חוק עזר אשר עבר את אישור המשרדים הרלוונטיים."
מה דעתכם? כתבו לנו כאן: