בניגוד לסיכום בו היה מעורב מבקר המדינה בקעה בשישי האחרון מהרמקולים של בית מדרש בנתניה מוסיקה רועשת שהפריעה לדיירי הבניינים הסמוכים; הפיקוח העירוני הוזעק, אולם לא נעשה דבר, זאת לאחר שחברת המועצה, ציפי קפל, פרסמה הסכם נוסף שנעשה אשר התיר מוסיקה; תושבים טענו, כי אם קפל היתה בודקת, היא היתה מגלה שיש הסכם אחר; "נגרם לנו נזק" טענו; בתוך כך מתפללים בכיכר העצמאות שוב הפריעו למסעדה הפתוחה במקום

מזה שנה וחצי סובלים תושבים המתגוררים ליד כוללים ובתי מדרש ממוסיקה מחרישת אוזניים, בטרם כניסת השבת. לאחר כשנה וחצי ובעקבות פעילותה של עמותת “נתניה של כולם” נחתם הסכם, בהתערבות ובבוררות מבקר המדינה, על פיו אפשר יהיה להכריז על כניסת השבת, אולם ללא מוסיקה. למרות ההסכם הופעלו ביום שישי האחרון רמקולים עם מוסיקה מחרישת אוזניים בישיבת “תלמוד תורה אור לציון”, זאת לפני כניסת השבת ושנת הצהריים של תושבים המתגוררים בסמוך לישיבה.
המוסיקה נשמעה, באמצעות רמקולים, בדציבלים גבוהים, על פני שלוש פעימות שנמשכו בין 2-4 דקות כל אחת. גם הפעם לא נאכף חוק הרעש ולא ניתן דו”ח לישיבה המרעישה מהפיקוח העירוני, זאת בעקות פוסט שפרסמה חברת המועצה, ציפי קפל, מסיעת “פעימה חדשה” בו כתבה, כי פנתה לאלון אהרון מהפיקוח העירוני. קפל הציגה בפוסט פרוטוקול סיכום פגישתו של אהרון עם הגורמים הנוגעים בדבר (קפל לא פירטה מי הגורמים. א.א.) ואף ציטטה את ההסכם על פיו: “הוחלט לאפשר שתי פעימות של דקה אחת כל פעימה והשמעת שיר בלבד ולא צפירה. אל תשכחו שהפורמט המקורי הוא בן חמש דקות בגובה דציבלים הנוגע בשמים! … וגם – נציג הפיקוח העירוני ייגש לבתי כנסת ולישיבות ויוודא שיש טיימר מכוון על פי הסיכום, כי החבר’ה שם מודעים לקטע ואפילו אמרו אמן. מי שימשיך להתלונן במוקד העירוני, טוב שיידע שהמוקד יזום פניה למתלוננים ויתאם איתם בדיקת רעש על ידי מד דציבלים. אני מפנה תשומת לב השכנים למוקדים המדוברים, במרכז העיר ובשכונות, שאף מתלונן לא יכול לבצע מדידות אצלו בבית בשבת הקרובה. או בשפה אחרת – זה קטע של ‘הצינורות המקובלים’, ושרק נהנה איש בדרכו בשבת של כולם”.
הפוסט עורר את זעמם של התושבים הסובלים מהמוסיקה מחרישת האוזניים מדי שישי והתגובות הזועמות לא איחרו לבוא, כאשר התברר, כי הסיכום אותו פרסמה קפל אינו ההסכם המקורי, אלא הסכם גרוע יותר, שמתיר השמעת מוסיקה מחרישת אוזניים באמצעות רמקולים.
ויקטור בר, מעמותת “נתניה של כולם, אשר יזם עם חברי ועד העמותה את הסיכום המקורי כתב, כי בניגוד לשתי פעימות בנות דקה כל אחת, על פי קפל, הסיכום המקורי, בו היה מעורב מבקר המדינה, מדבר על הודעה בת 30 שניות על כניסת השבת ללא מוסיקה.
יעל עטיה, המתגוררת בסמוך לבית כנסת, הגיבה בזעם לדבריה של קפל: “אני לא מבינה איך עלייך מקובל הפתרון הזה!!! אני רוצה שקט בבית שלי ולא להתעורר לצלילי שירי וניגוני שבת! סיכום הפגישה עם מבקר המדינה היתה שתהיה פעימה אחת בלבד של כניסת השבת (תושבים יקרים, זמן הדלקת נרות שבת בעוד 10 דקות, שבת שלום) ואורכה יהיה עד 20 שניות ללא מוסיקה וללא שירי שבת. למה אנחנו צריכים להתחנן לשקט בבתים שלנו??? איפה בתורה מצווה לשמוע שירי שבת ומדוע הם שונים משירים של קווין או מטאליקה או עומר אדם??? רעש הוא רעש הוא רעש!!!”.
חבר עמותת “נתניה של כולם” ניר אורי עיני, פנה בעקבות ההודעה של קפל למשרד מבקר המדינה. בתגובה כתב: “פתחתי פניה למבקר המדינה על אזלת היד וצפצוף על המוסכם והקבוע על ידי מבקר המדינה”.
גורם בכיר מסר ל”אורנה חושפת”, כי “עשו לציפי קפל בית ספר, היא הוטעתה. מדובר בטעויות של מתחילים. אני לא מבין איך היא, שהיתה עיתונאית עד לא מזמן ויודעת שכל דבר צריך לבדוק, לא עשתה שיעורי בית ולא בדקה אם היה או לא היה סיכום, או אם היו מהלכים בעניין. היא גרמה לה ולסיעתה מבוכה לא קטנה כאשר הגיעה לסיכום גרוע יותר מהסיכום המקורי. חבל שהיא לא בדקה. יפה שהיא פועלת ועושה למען העיר, אבל היא חייבת לבדוק כל דבר טוב טוב”.
קפל מסרה בתגובה ל”אורנה חושפת”, כי בפגישתה עם אלון אהרון שעסקה במספר נושאים, העלתה בפניו את תלונות התושבים על מפגעי הרעש בסמוך לכניסת השבת: “אני חילונית אך איני מוצאת טעם בקיצוניות ולדעתי יש למצוא התגמשות שתהיה סבירה כמו בכל הסכם שלום. כל צד מרוויח משהו וכל צד מוותר על משהו, מוותר לא מפסיד. בהסכם שהגיע לידי צד אחד הסכים לצמצום מספר רמקולים ובמשך הזמן ובדציבלים. צד זה צריך לעמוד בהסכם בדיוק כמו שצד נוסף צריך לאכוף אותו”.
עוד טענה קפל, שמי שאמון על הפיקוח הוא אפרים בולמש וכי למיטב הבנתה הוא שעשה את ההסכם מול אלון אהרון וכי יש לדרוש מבולמש לבצע את האכיפה בנושא.
עדיין לא ברור על פי איזה סיכום תפעל עיריית נתניה. כאמור נעשתה כבר פניה למבקר המדינה על מנת שיתערב להפעלת ההסכם המקורי, אולם נראה שעד אז יאלצו התושבים לסבול ממוסיקה מחרישת אוזניים, בניגוד לחוק הרעש, או על פי דברי קפל: “יש למצוא התגמשות שתהיה סבירה”.
אם לא די בכך, הרי שביום שבת יצאו מתפללים מבית כנסת בכיכר העצמאות עם מערכת הגברה מאולתרת ולקול מוסיקה מחרישת אוזניים רקדו והתפללו בקול רם אל מול הסועדים ההמומים והעוברים והשבים. המוסיקה הרועשת והמתפללים הפריעו לסועדים במסעדת סקוצ’מן. זו אינה הפעם הראשונה בה זה קורה. בעבר זרקו מתפללים בקבוקים וחפצים על המסעדה והסועדים, בימי שישי בערב, זאת כיוון שהמסעדה פתוחה בשבתות. גם במקרה זה לא נאכף החוק והמתפללים הפריעו דקות ארוכות לסועדים.
גיא גולן, מנהל מסעדת סקוצ’מן, תיאר בפוסט בפייסבוק את האירוע: “חברים יקרים מזריקות ביצים וחפצים הם עברו למטרד של רעש עם ציוד הגברה ורמקולים של 1000 ואט, רק כדי להזיק ולהפריע למסעדות שפתוחות בשבת. הם יכלו גם לעשות זאת בצד השני של הכיכר, אבל לא, הם בכוונה עשו זאת מול המסעדה וזה ממש לא נימשך 10 דקות אלא יותר משעה. העיקר להזיק ולאלץ את הסועדים לנטוש את המסעדה, ומי אמר שאין כפיה דתית בנתניה?”.
בשבת בבוקר העלה, סגן ראש העירייה, הממונה על הפיקוח, אפרים בולמש, פוסט בפייסבוק בו הוא תיאר את שני האירועים, בין השאר כתב בולמש: “יום שבת היה יום עמוס. הופנו אלי הרבה תלונות על העוצמה של הרמקולים, שפעלו בעוצמה רבה מהישיבה בסמוך לכניסת השבת וכן אירוע של הפעלת רמקולים בעוצמה רבה בכיכר העצמאות במוצאי שבת, שגרם להפרעות ומתיחות בין מסעדת סקוצ’מן, למסעדת אלונזו. (כבעבר מתאפיין אותו אזור במתיחות בין הדתיים לחילוניים)”.
גם במקרה זה יצא קצפם של תושבים רבים על הפוסט, בו לא ציין בולמש כיצד הוא מתכוון לטפל בתופעות. התושבים הביעו אכזבה גדולה על היעדר האכיפה בנושא. תושבים אחדים, שתמכו בולמש בבחירות, הביעו את אכזבתם הרבה מתפקודו.
ניר אורי עיני מעמותת “נתניה של כולם” הביע נחרצות את אכזבתו: “אפרים בולמש אני מצטער שהצבעתי לך והאמנתי שתביא שינוי. הייתי מצפה לעשות ואז לדבר ולא ההפך. הפקחים היו צריכים לפזר אותם אחרי שתי דקות, פקחים צריכים להיות שם דרך קבע, בערב שישי בכיכר צריכה להיות מלאה בתיירים ובתושבים שמבלים בהפנינג ופסטיבלים. רק אחר כך, תוכל לפרשן את מה שרואים”.
בולמש עצמו התייחס לאירוע בכיכר וכתב בתגובה בפייסבוק: “הפיקוח העירוני הופעל והאירוע הופסק. עם רצון טוב ושכנות טובה בהחלט יכלו המתפללים לעשות קידוש לבנה בצד הדרומי של הכיכר ולא בצמוד ובהתרסה ובהפעלת רמקולים בצמוד לסקוצ’מן. קל לעשות פרובוקציה וקל להפעיל כנגד פיקוח, אבל צריך סובלנות וכיבוד הדדי. הפיקוח הופעל במקרה זה”.
למרות מספר פניות, לא טרח בולמש, הממונה על הפיקוח, להגיב ל”אורנה חושפת”. עיריית נתניה אף היא לא הגיבה ל”אורנה חושפת”.
מה דעתכם? כתבו לנו כאן: