שלוש שנים לאחר דוח חמור של מבקר העירייה על אי ביצוע בדיקת מזון מן החי ע"י השירות הוטרינרי העירוני, על גבי משאיות ההובלה, המצלמה הנסתרת שלנו חושפת: הרבה לא השתנה; משרד הבריאות בתגובה: "הסמכות והאחריות לביצוע הבדיקות הן של הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות ותחת הרשות המקומית."
בזמן שמשרד הבריאות מבצע ביקורות פתע ברשתות השיווק, המסעדות, הקצביות ואולמות האירועים, ומנפיק במקרים רבים דוחות חמורים המובילים לא פעם לאיבוד רשיון וסגירת בתי העסק, תחנת הבידוק הוטרינרי האחרונה לפני פיזור הבשר לקימעונאים נותרת באחריות הוטרינר העירוני.
מתחקיר שערכנו עולה, כי על אף רשימת הבדיקות וההנחיות של משרד הבריאות לבדיקת הבשר והמזון מן החי בהובלה, אותם נדרש לבצע וטרינר התורן בשירות הווטרינרי בטרם אישור הפצת הבשר. לא נעשתה אף בדיקה בתאי הקירור על גבי המשאיות. מהבדיקה עולה כי הבדיקה הנעשית במרכז השירות הווטרינרי בנתניה, אורכת בין 13-30 שניות למשאית. ( דלת צד ודלת אחורית יחד)
בעוד שהבדיקות הנדרשות ע"י משרד הבריאות לאישור הבשר והמוצרים מן החי, בנוסף לאישור המסמכים הנלווים כוללות: מדידת טמפרטורת מוצר באמצעות טרמומטר דוקרני, במדגם של קרטון לכל משטח במשאית, בדיקת ברקודים תאריכי אריזה ותפוגה במדגם של קרטון לכל משטח, בדיקה ויזואלית של נקיון פנים תא הקירור, בדיקת שלימות המארזים, מדידת טמפרטורה בפנים תא הקירור ועוד. בכל בידוקי המשאיות עליהן תצפתנו, לא בוצעה ולו כניסה אחת אל תא הקירור, ובדיקות האמורות להמשך ע"י וטרינר מיומן, מספר דקות על כל משאית, הסתיימו תוך שניות.
נוסיף ונציין כי לאורך כל התחקיר, נהגי המשאיות המובילות, פתחו את תאי הקירור בפני הווטרינרית התורנית ואפשרו את ביצוע הבדיקה.
בעקבות הממצאים המטרידים העולים מן התחקיר, לפיהם לא ניתן לדעת את רמת הטריות, ההיגיינה, וטמפרטורת הבשר המופץ בנתניה, וזאת שלוש שנים בלבד לאחר דוח מבקר עירייה חריף מאוד באותו נושא, פנתה מערכת "אורנה חושפת" לבדיקת ההשלכות של הממצאים על בריאות הציבור ועל כשרות המוצרים המובלים, הנגזרת בין היתר מטיב וטריות הבשר.
משיחה טלפונית עם הממונה על הכשרות בעיר נתניה עולה כי משגיחי הכשרות מסתמכים על חותמת הווטרינר.
הרב הראשי של נתניה, הרב קלמן בר מסר בתגובה: "כל בשר שנכנס לעיר נבדק היטב על ידינו על טיב כשרותו וכו'. לצערי אין לנו הסמכות בנושא הווטרינרי ועל הנושא הנ"ל אחראי משרד הבריאות.
משרד הבריאות מסר בתגובה: "הנחיות מקצועיות לביצוע בדיקות המשנה ניתנו על ידי משרד הבריאות, בעוד הסמכות והאחריות לביצוע הבדיקות הן של הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות ותחת הרשות המקומית."
סגן ראש העיר והממונה על השירות הווטרינרי, אפרים בולמש מסר בתגובה: " באופן עקרוני ממה שידוע לי, כל מוצרי הבשר צריכים להגיע עם תעודה של משגיח ושל רופא ולעבור דרך הווטרינר ונבדקים על ידו בהתאם לחוק."
יו"ר ועדת הביקורת, ויו"ר האופוזיציה, יוני שטבון מסר בתגובה: "ממצאי הכתבה, ובייחוד לאור נתוני דו"ח המבקר משנת העבודה 2016 נראה כי תושבי נתניה נמצאים ברמת סיכון גבוהה. התיעוד של הגב' אורנה אביקזר וכן תשובת משרד הבריאות ,המלמדים כי פתרון למחדל זה נמצא בידייים עירוניות, מחייבים אותי כיו"ר ועדת הביקורת לפעול. בימים הקרובים, אשלח פניה סדורה לגורמים הרלוונטים ולהנהלת העיר בנושא, ואף למבקר המדינה. מדובר על חשיפה למפגע תברואתי בסדר גודל של עשרות אלפי תושבי נתניה."
תיעודים מצולמים נוספים של בידוק מהיר הוסרו מהכתבה לבקשת חברות הפצה החוששות לפגיעה במוניטין על לא עוול בכפן.
דוברות עיריית נתניה ממשיכה להתעלם מאתר החדשות ולא מסרה התייחסותה לממצאים המועלים בכתבה
מה דעתכם? כתבו לנו כאן: