עובדי מנהל ההנדסה בעיריית נתניה קיבלו מתנות לחג ראש השנה, אלא שלא מדובר בשי לחג מעיריית נתניה לעובדיה, אלא מקבלן בנייה ותיק וידוע בנתניה, המוכר היטב לעובדי מנהל ההנדסה אשר דנים בבקשותיו של הקבלן. לאחר פניית מערכת "אורנה חושפת" לדוברות עיריית נתניה, למשרד הפנים וכן לקבלן עצמו, נמסר כי המתנות יוחזרו לשולח.
ערב ראש השנה בפתח, והעובדים בישראל מקבלים מתנות לחג כמקובל בכל מקום עבודה מסודר, אלא מה, למערכת "אורנה חושפת" נודע כי קבלן מוכר היטב בעיר נתניה, החליט לתת מתנות אישיות לעובדי מנהל ההנדסה, מדובר ביזם בנייה אחד הגדולים בנתניה, אשר מספר פרויקטים שלו בעיר מטרידים מאוד באופן התנהלותם את אחד מחברי המועצה ופעילי שכונות מרכזיים.
ביום רביעי, ה 1/9 סמוך לשעה 12:00 לערך, הגיעו ארגזים רבים של מארזי חג לבניין העירייה והועברו אחר כבוד למחלקת מנהל ההנדסה, למערכת "אורנה חושפת" נודע כי מנהלת אגף רישוי ופיקוח בכבודה ובעצמה הסתובבה בין העובדים וחילקה את המארזים לחג, תוך שהיא משבחת את אותו קבלן, כאמור, קבלן ויזם מאוד מוכר בנתניה.
לאחר אישור הדברים והצלבת מידע רב שהגיע לידי המערכת, ערכנו שיחה עם אותו קבלן, בשיחה אישר הקבלן כי הוא נוהג מזה מספר שנים לתת מתנות לעובדי העירייה, לדבריו אין נהלים ברורים וחד משמעיים בנושא, ולכן סבר כי מותר לתת מתנות, הקבלן טען כי מדובר במתנות קטנות ולא שוות ערך רב, וכי הוא רק רצה "להמתיק" לעובדים את החג. לדבריו מדובר בעובדים המשתכרים שכר נמוך, ומבחינתו הוא מבקש להוקיר להם תודה על פועלם ולכן נותן מתנות בחגים.
כאשר נשאל האם הוא לא חושב כי חל איסור לתת מתנות לעובדי ציבור אשר מטפלים בין היתר בבקשות המגיעות ממשרדיו, טען הקבלן כי כל עוד אין הנחיות אחרות ואין איסור, הרי הוא סבור שזה בסדר. לטענתו, לא מדובר במתנות יקרות ערך ולכן תהה לחשוב כי הדבר חוקי.
מרגע שנודע הדבר, וכי התחקיר שנערך במסגרת הנושא, לרבות שאילתא שהוגשה לדוברות עיריית נתניה, מסרו גורמים שונים בעירייה כי מהנדס העיר נתן הוראה לעובדים להחזיר את המתנות. נשאלת השאלה מה עשו העובדים עם המתנות שקיבלו ביום רביעי, וחלפו 5 ימים, כך שככל הנראה כבר לא יהיה מה להחזיר, ואם סברו במנהל ההנדסה כי הדבר אסור וחורג מהחוק, מדוע המתינו עד לחשיפת הסיפור ע"י "אורנה חושפת", ורק לאחר הגשת שאילתא לעירייה, למשרד הפנים ולשיחה עם הקבלן.
הפעיל החברתי, תושב פולג, דוד סלמה מסר: "חשוב להפנים שעל עובדי ציבור לנהוג בצורה ברורה ולא לקבל מתנות מגורמים שונים ועל אחת כמה וכמה מיזמים שגם בונים בעיר. עוד שלב חשוב בהתבגרות של עיריה ועובדיה, שחייבים יחד להפנים שאין מתנות חינם והחוק אוסר עליהם קבלת מתנות באופן מוחלט (לא להם ולא לבני משפחתם), גם אם מדובר במתנה זניחה ופעוטה. החוק מאוד ברור במקרה זה ומחייב דיווח מיידי למעסיק וגם לממן זאת מכיסם במידה והחליטו לקבלה אליהם."
פנינו לקבלת חוות דעת משפטית מעו"ד יוני ג'ורנו, אשר התמודד בעבר למועצת העיר נתניה, וכך נמסר:
"על פניו והכל כמובן לכאורה, ולאחר ששמעתי וראיתי חלק מהחומר שהובא בפניי, אין ספק כי מדובר בעבירה מנהלתית חמורה ביותר, בבדיקה שערכתי מדובר אף בעבירה הגובלת בפלילי, ולמיטב הבנתי ישנו חבר מועצה אשר מתכוון להגיש תלונה רשמית למשטרת ישראל בכדי שתפתח בחקירה.
חוק המתנות אוסר על עובדי ציבור לקבל מתנות מגורמים אשר נחשבים "בעלי עניין", לא אחת נשאלה השאלה האם כרטיס להופעה או בקבוק יין נחשב טובת הנאה, החוק קובע כי כל הטבה, כסף או שווה כסף, הם אסורים! כל עוד "המשחד" העניק "למשוחד" משהו שגורם לו להנאה, בקשר עם תפקידו. קיימת הנחה בחוק כי המתנה תיצור מחויבות של הנהנה כלפי הנותן. ערכה הכספי של ההטבה יכול להיות נמוך, ועדיין היא תחשב לשוחד.
אני מכיר פסיקה בנושא, למשל שוטר מג"ב קיבל חבילת טבק מאדם שביקש לעבור במחסום, בית המשפט הרשיע את השוטר בעבירת שוחד, נגזרו עליו 4 חודשי עבודות שירות וכן 6 חודשי מאסר על תנאי, וקנס בגובה 7,000 ₪.
חשוב להבין כי גם אם אותו קבלן לא ידע על קיומו של החוק, או שלא ידע באם קיימים נהלים האוסרים קבלת מתנות לעובדי עירייה, בטח ובטח שהיה עליו לדעת כי יש בעיה כאשר קבלן מוכר מאוד בעיר נתניה, העומד בקשר מדי יום עם מנהל ההנדסה בעיר, והוא תלוי בהחלטות המנהל, מצופה ממנו להבין כי אסור לו לתת מתנות לעובדים, אפילו לא מתנה בשווי הנמוך ביותר, בטח שאסור למנהלת מחלקה לומר לעובדים מי הקבלן, ואף לבקש מחלק מהם לצלצל לקבלן ולהודות לו, על פניו נראה שמדובר בתקלה חמורה.
מומלץ מאוד כי קבלנים בעיר יימנעו מכל קשר שכזה עם עובדי עירייה, קל וחומר עם עובדי מנהל ההנדסה, אי ידיעת החוק אינה פותרת מעונש, כולי תקווה כי הקבלן הפנים את הדברים ולא יחזור על מעשיו."
עו"ד ג'ורנו אף הוסיף: "החוק מתיר קבלת מתנה במקרים הבאים: (1) מתנה קטנת ערך וסבירה שניתנה לפי הנהוג בנסיבות העניין; (2) מתנה מחבריו לעבודה, לשירות או לתפקיד של עובד הציבור; (3) פרס שהוענק לעובד הציבור על הישגיו מאוצר המדינה וכן פרס שהוענק לעובד הציבור על הישגיו שלא מאוצר המדינה אם ניתן להענקתו פומבי.
סעיף 1 לחוק – הגדרות – "עובד הציבור" – נושא משרה או תפקיד מטעם המדינה.
"מתנה" – הקניית נכס שלא בתמורה או מתן שירות או טובת הנאה אחרת שלא בתמורה.
(תיקון מס' 2) תשס"ו-2006 (ג) (1) ברשויות המקומיות, במועצות הדתיות, בקופות החולים, בבתי החולים הציבוריים ובגוף שעליו הוחל חוק זה לפי סעיף זה, יבוא לעניין חוק זה לגבי בעל משרה או תפקיד בהם במקום המדינה.
חובת עובד הציבור ע"פ סעיף 3 (א) על קבלת מתנה שסעיף 2 חל עליה חייב עובד הציבור להודיע ועליו לנהוג בה במועד ובדרך שנקבעו בתקנות.
סעיף 3 (ב) עובד הציבור שהפר ביודעין חובה המוטלת עליו לפי סעיף קטן (א), דינו – קנס פי שלושה משווי המתנה ביום קבלתה או ביום פסק הדין המרשיע, לפי הגבוה יותר."
נעדכן כי חלק מהמתנות נאספו והועברו לחלוקה למשפחות נזקקות ע"י פעילת חסד
בתגובה לתחקיר משרד הפנים נמסר כך:
"מבירור מול הרשות המקומית עולה כי מהנדס העיר הוציא הנחייה על איסור קבלת מתנות מגורמים חיצוניים וכי אם התקבלה כזו, יש להחזירה במיידית".
עיריית נתניה: סירבו להתייחס לכתבה.
מה דעתכם? כתבו לנו כאן: