על פי הנתונים הארציים של איחוד בתי המלון לשנת 2019 חלה ירידה של 7% בביקורי תיירים מחו"ל בנתניה ותפוסת בתי המלון בעיר נמצאת אף היא בתחתית הרשימה הארצית ; הממונה על התיירות בעיר אפרים בולמש: " הייתי שמח לקחת את הקרדיט אלי אבל את בתי המלון החדשים מרים הביאה ותוצאות פעולות השיווק נעשו על ידי מרים, היא הרי יו"ר העמותה לתיירות והקרדיט לה"
הריביירה של ישראל? לא ממש. עפ"י נתונים שקיבלה מערכת "אורנה חושפת" מהתאחדות בתי המלון בארץ, בשנת 2019 נתניה ניצבת בתחתית הטבלה השנתית של תפוסת בתי המלון ויורדת ב- 2% לעומת 2018 לתפוסה שנתית של 59%.
בעוד המגמה הארצית נמצאת בעליה ניכרת ועומדת על תוספת של 18% בתיירים מחו"ל הבוחרים לבקר בארץ, בנתניה נרשמה הירידה הגדולה ביותר בארץ של תיירות מחו"ל. ירידה דרמטית של 7%.
למען ההשוואה, בהרצליה השכנה אחוז התיירים מחו"ל עלה ב- 24% לעומת 2018, וגדל- 43% לעומת 2017. ותפוסת חדרי המלון בהרצליה עלתה ב-21% לעומת התפוסה ב- 2018 ומגיעה לתפוסה שנתית של 70.2%.
על אף שמספר חדרי המלון בכל אחת מהן כמעט זהה ( 1660 חדרים בנתניה, 1616 חדרים בהרצליה), ורצועת חוף קצרה מפרידה בין הרצליה לנתניה. הרצליה נמצאת במגמה חיובית נמשכת בעוד נתניה ממשיכה זו השנה השנייה במגמת ירידה בתיירות ובתפוסת בתי המלון.
מנתונים היסטוריים של התאחדות בתי המלון בארץ עולה כי על אף הנסיונות למתג את העיר כ"ריביירה" של ישראל, החל משנת 1985 ועד היום לא חצתה נתניה את 70% תפוסת חדרים שנתית. ותפוסת השיא של העיר היתה בשנת 1992 סוף האינתיפאדה הראשונה עם 68% תפוסה, נתון שלא חזר על עצמו מאז.
בתקופת האיתיפאדה השניה, בה התרחשו מספר פיגועים רצחניים בעיר, בין השנים 2000-2005, תחילת כהונתה של ראש העיר פיירברג, ושיאו של משבר כלכלי עולמי, ספגו בתי המלון מהלומה קשה ממנה מרבית בתי המלון הישנים לא הצליחו להתאושש. אחוזי תפוסת החדרים בבתי המלון בשנים 2001-2005 צנחו ל 30%-40%.
מאז ועד לסוף 2019 תפוסת חדרי בתי המלון השנתית נעה בין 50%-60%. כאמור בשנתיים האחרונות, בעוד מדדי התיירות הארציים נמצאים בעליה, נתניה לא מצליחה להשתלב בתנופת התיירות הארצית, ומציגה נתונים שליליים.
גורמים בכירים בענף התיירות מסבירים כי הנתונים השליליים נובעים מהיעדר אטרקציות תיירות ואזורי תיירות שוקקים. "אין מה להציע לתייר בעיר למעט חוף הים. תיירים כבר לא מסתפקים בחופשות 'בטן גב' ומתכננים חופשות סביב אטרקציות ומקומות בילוי. נתניה לצערי לא השכילה לייצר 'וייב' שימשוך אליו מספיק תיירים."
המומחה לתיירות יהודה זפרני הגיב לנתונים: "הנתונים שהבאת לצערי לא מעודדים בלשון המעטה. תיירות עושים ובונים מאהבה ועם תכנון ארוך טווח והשקעות ארוכות טווח. נתניה, היתה בשנות ה70, 80 מודל ליעד שמגיעים אליו מכל הארץ לנופש ותיירים הגיעו לנתניה לנופש נטו. לנתניה יש פוטנציאל תיירותי אדיר שלצערי לא ממומש. תיירות זה לא רק בניית בתי מלון, אלא איזה סוגי בתי מלון, אטרקציות מיוחדות שימשכו קהלים מגוונים, חוף ים הוא כבר לא אטרקציה, חוף ים הוא הבסיס שממנו צריכים לצאת הרבה אטרקציות שונות שימשכו לנתניה מגוון קהלים, תיירות לבודדים, זוגות, משפחות, עסקים, תיירות אקולוגית, תיירות נישה, תיירות נופש נטו. חשיבה מחוץ לקופסא תביא את נתניה לפסגת התיירות ובעיקר לחשוב בגדול עם תכנון רב שנתי והצבת יעדים מאתגרים. אני מאמין בתיירות לנתניה ומאמין שנתניה יכולה להיות הכיר הרביעית בגודלה אחרי אילת, ירושלים ותל אביב. זה אפשרי עם החזון והתכנון הנכון."
יו"ר התאחדות המלונות בנתניה סרב להגיב לנתונים.
סגן ראש העיר, הממונה על התיירות, אפרים בולמש חושב שעל 'הישיגי' התיירות חתומה ראש העיר מרים פיירברג איכר וזאת על אף שהוא ממונה על התיק למעלה משנה: "לגבי נתוני התאחדות המלונות שיו"ר ההתאחדות יתייחס. ממה שאני יודע נתניה הינה עיר התיירות עם השהייה הממוצעת הארוכה ביותר. דהיינו בנתניה התיירים שוהים יותר ימים בבתי המלון מבכל עיר אחרת בישראל. זה מראה שיש להם סיבה לכך. סימן שיש להם מה לעשות בעיר."
עוד הוסיף בולמש: "מנהלי מלונות העונות, לגון, איילנד, אזימוט, דויד, ליאונרדו שאיתם נפגשתי לאחרונה דיווחו לי שהייתה להם שנה מצויינת ומאוד רווחית. כל הרשתות הגדולות רוצות לבנות מלונות בנתניה (וכידוע יש שמתנגדים לבנייתם ). הייתי שמח לקחת את הקרדיט אלי אבל את בתי המלון החדשים מרים הביאה והריווחיות ותוצאות פעולות השיווק נעשו על ידי מרים . היא הרי יו"ר העמותה לתיירות והקרדיט לה."
מה דעתכם? כתבו לנו כאן: