בעוד פקחים אוכפים בנחרצות כל השלכת פסולת, שמיעת מוזיקה, הקמת אוהלים והחרמת אביזרי שמע בחוף הים על ציבור במתרחצים, מאפשר הפיקוח העירוני תוך העלמת עין מופגנת, הקמת מאהל ענק והבערת אש בחוף הים למשפחות מיוחסות. חברת המועצה הממונה על החופים, טלי מולנר הנאבקת בתופעה: "מדובר במשפחות עשירות, אחד מהם התקשר אלי ואיים שיפסיק לתרום כסף לעיר"
אכיפה סלקטיבית של הפיקוח העירוני בעיריית נתניה. בעוד במהלך השנה חולקו אלפי דוחות לתושבים אשר עברו על חוקי העזר העירוניים בחוף הים, החל מקנסות על השלכת פסולת, החרמת בוקסות בהם הושמעה מוזיקה, ועד פינוי אוהלים וקנסות על הבערת אש בחוף הים. פעמיים בשנה( בפסח ובסוכות) מתעלם הפיקוח העירוני, עבור מספר משפחות מחוקי העזר, ומאפשר להן תוך העלמת עין מופגנת, להקים מאהלי ענק על חוף הים, הבערת אש, והנחת מכולות במשך שבוע שלם.
חברת המועצה, הממונה על החופים, טלי מולנר, אשר הצליחה כבר בפתח הקדנציה הראשונה שלה לפנות מאחז מגורים לא חוקי בן עשרות שנים בחוף פולג, שמה לה למטרה להיאבק גם בעבריינות לכאורה על חוקי העזר העירוניים של המשפחות הללו, ולאסור את הקמת המאהל והבערת האש בדיוק כמו על כל אזרח אחר. אך נתקלת בהיעדר שיתוף פעולה מגורמי האכיפה העירוניים.
מולנר: " עצוב מאוד לגלות שיש מספר משפחות שחושבות שהן מעל החוק ולמרות שאנחנו חיים בעיר בה כולנו כפופים לחוק ומצייתים לו הם מתעלמים מהנחיות העירייה ומחפשות דרכים לעקוף את החוק."
בעקבות הודעתה של מולנר, כבר בפסח האחרון, אז שהו המשפחות על החוף, כי לא תאפשר את הדבר, החלה מולנר לדבריה לקבל איומים וגידופים, אשר הלכו והתגברו ביתר שאת בימים האחרונים, זמן מאהל הסוכות של המשפחות " משפחות שסירבו לקבל את ההוראה החדשה וחלקן אף איים עלי באופן אישי ושלח לי קללות נוראיות."
על אף ההנחיה החדשה שלא לאפשר השנה את הקמת מאהל המשפחות, עליה נאבקה מולנר גם מול גורמים בכירים בעירייה, בחרו המשפחות לפני כשבוע(מוצ"ש) בכל זאת להגיע לחוף ולהקים עליו את המאהל בצמוד לגדר. "משפחות, החליטו להקים מאהלים כולל מכולות מעבר לגדר בטענה שזה לא שטח של נתניה אלא של המינהל. פניתי ל מינהל מקרקעי ישראל שהזדרזו להגיע למקום ולתת להם מיד התראת
פינוי של 48 שעות.
לצערי המשפחות מתעלמות גם מהצו הזה ולא נראה שבכוונתם לפרק את המאהלים והמכולות בקרוב. מאחר והמינהל יוכלו לבצע פינוי פיזי בשבוע הבא רק ולצערי שתי משפחות הצליחו לנהוג בשטח כבשלהם, להתעלם מהפיקוח העירוני ומפקחי מינהל מקרקעי ישראל ."
נוסיף ונבהיר כי כל רצועת חוף הים ושטחים נרחבים בעיר שייכים למנהל מקרקעי ישראל, ואין כל הבדל בין הגדרת הקרקע ואחריות האכיפה המוניציפלית של עיריית נתניה בין שני עברי הגדר, אשר נמצאים בשטח העיר ומוגדרים כחוף הים.
אם לא די באיומים והגידופים שמופנים לחברת המועצה מולנר ולבני משפחתה בעקבות המאבק, מולנר אף זכתה לשיחת טלפון מראש אחת המשפחות שאיים להפסיק לתרום כסף לעיר אם לא תאפשר לו את המאהל. "מדובר במשפחות עשירות, אחד התקשר אלי ואיים שיפסיק לתרום לעיר, אמר שילך לתרום לטבריה אם אני שולחת אותו לכנרת."
מעבר לאכיפה הסלקטיבית של חוקי העזר העירוניים, רואה מולנר בקיום המאהל סכנה בטיחותית של ממש "חוף פולג פעמיים בשנה בקטע שבין הספורט הימי לשמורת האירוסים הפך לחוף בו כל חוקי העזר היו נפרצים והחוף היה מופקע לטובת מספר משפחות שהיו רגילות להשתלט על החוף בשיטת 'החוף שייך לאבא שלי'. המשפחות היו מקימות זולות, מבנים, מכולות ומתנהגות בחוף כאילו שייך להם. מדליקים אש מדורות מסיבות אלכוהול ועוד."
עוד הוסיפה מולנר: "מעבר לעניין השמירה על החוף והנראות, יש כאן עניין בטיחותי מהמעלה הראשונה. השהייה בחוף ללא מציל אסורה והמשפחות הללו שהיו כמובן גם עם ילדים היו נמצאים בים ללא מציל בוקר ולילה. סכנת נפשות ! פלוס מפגע רעש ופסולת והשתלטות על חוף וכל אלה הביאו אותי למסקנה אחת ברורה- החגיגה נגמרת . הודענו להם כבר מפסח האחרון שזה נגמר.
אציין כי כדי להכשיר חוף לקמפינג צריך לעשות את זה מסודר עם שרותי הצלה אבטחה,שירותים ומקלחות חיבור לחשמל ועוד. אבל כל עוד אין את זה בחוף פולג לא אאפשר להמשיך לקיים את המנהג הזה של הרס החוף . במרבית ערי החוף התופעה הזאת אסורה ממזמן."
עוד הוסיפה מולנר: "מבחינתי פעלתי לפי מדיניות שאני מאמינה בה וזה אומר שהחוף שיך לכולם ויש לקיים בו את כל הכללים והחוקים לאורך כל השנה וללא איפה ואיפה.
מקווה שגם הטיפול במאהלים שמאחורי הגדר יתבצע כמו שצריך."
היות והמאהל נמצא בחוף כמעט שבוע ימים, פנתה מערכת "אורנה חושפת" אל סגן ראש העיר, הממונה על האכיפה, אפרים בולמש בבקשה להסבר עבור האכיפה הסלקטיבית בחוף. בולמש מסר בתגובה: "לא ידוע לי היכן יש מאחזים כאלו. בוודאי החוף שאני מאוד מאוהב בו שייך לכולם ואינם נחלתם של בעלי זרוע או ממון. אמנם טלי לא מסכימה שאתערב לה בחוף הים או בפיקוח בחוף הים אולם לאור חשיבות הנושא אבדוק ואפעל."
עוד הוסיף בולמש "בנוסף פניתי למנכ"ל העירייה לפעול עם המינהל ועם המשטרה והפיקוח לפנותם. בבירור שעשיתי קיבלתי תשובה שהם מוגדרים כפולשים ואז בעלי הקרקע, שזה המינהל ורק המינהל רשאי ויכול לפעול . חוקית/משפטית/ פיקוח של המינהל."
לשאלה מדוע אזרח "פשוט" שמקים אוהל בחוף זוכה לאכיפה ופינוי עי הפיקוח העירוני, והמאהל של המשפחות זוכה להתייחסות מתנערת של העירייה ומוגדר כ"פלישה"? לא ידע בולמש לענות .
חברת המועצה הממונה על החופים, טלי מולנר,הוסיפה וציינה כי במנהל מקרקעי ישראל הופתעו מהיעדר האכיפה של הפיקוח העירוני בנעשה בשטח החוף, וכי יצאה התראה בת 48 שעות לפנות את המאהל.
כאמור מעט מידי מאוחר מידי.
מה דעתכם? כתבו לנו כאן: