אלכוהול, סמים, הומלסים, ונדליזם וצחנה קשה. כיצד הפך המבנה ההיסטורי ברחוב מקדונלד מתיכון מקצועי מפואר למפגע תברואתי וסביבתי. ש' תושבת הרחוב: "אני לא יוצאת אפילו לזרוק זבל בחושך"
בעקבות פניה ל'קו האדום', מערכת "אורנה חושפת" יצאה אל בית ליגת נשים ברחוב מקדונלד שבנתניה לבדוק במה דברים אמורים. התברר, כי המבנה העזוב משמש מזה תקופה ארוכה בני נוער וצעירים, כמקום מפגש לשימוש בסמים קלים וקשים ולמגורי הומלסים שתיינים מזדמנים.
מעבר לגדר הפרוצה של המבנה ההיסטורי, בין חלונות מנופצים, שולחנות תלמיד שבורים, לכלוך וצחנה נמצאו מזרקים משומשים, כלי עישון שונים ובקבוקי אלכוהול ריקים. מרצפות פרוזדור הקומה השלישית מכוסות שכבה עבה של צואת יונים. לאורך הפרוזדור מזרן, מקרר, ביגוד וכלי מטבח מעופשים. אחת הכיתות אף הפכה למגורים להומלסים שהשתכנו בה חודשים ארוכים, עד שעלתה באש לפני ימים אחדים.
הכיתה הסמוכה הוסבה למחראה, שולחנות לימוד פזורים, חלונות מנופצים, גרפיטי על הקירות וגרגור יונים מקוננות. ובכיתה נוספת נמצאו שקיות אשפה רבות וריח חריף של שתן נישא באוויר.
שכנים המתגוררים בסמוך התלוננו על רעשים, תגרות וצעקות הבוקעים מהמבנה הנטוש בשעות הלילה המאוחרות ועל פחד ממשי לעבור ברחוב בשעות החשכה. ש' דיירת הרחוב סיפרה ל"אורנה חושפת": "אני מתגוררת ברחוב למעלה משלושים שנים, הפחד שיש לנו פה בשנים האחרונות גדול מאוד. באמצע הלילה להתעורר בבהלה בגלל ששיכורים ומסוממים הולכים שם מכות ורבים זה לא נורמאלי." עוד סיפרה ש' כי קולות נפץ זכוכיות בלילות הפכו לדבר שבשגרה, וכי התחושה שמשהו אלים קורה בקרבתם מטריד מאוד את מנוחתם. "אני גרה ממש קרוב, מהפחד שיקפוץ עלי איזה שיכור או מסומם שהחליט ללכת מכות אני לא יוצאת אפילו לזרוק זבל בחושך. אם אחד בנים לא מלווה אותי אני נשארת בבית עד הבוקר, המצב בלתי נסבל."
גם מוזיאון נתניה הצמוד מושפע מהפולשים למבנה הנטוש ולפני חודשים אחדים אף הושחתו הקירות והכניסה למוזיאון. ש' על הפגיעה במוזיאון: "כל פעם אחרי מקרה חריג, כמו מה שעשו למוזיאון באים שוב מהעירייה ומנסים לאטום את הכניסה, אבל זה מחזיק רק לימים בודדים, הם תמיד מוצאים איך להיכנס."
בית לנ"י- ליגת נשים למען ישראל, או בשמו ההיסטורי "בית החלוצות", הוקם ברחוב מקדונלד בשנת 1951 ע"י האירגון האמריקאי 'ליגת נשים למען ישראל'. במעמד חנוכת המבנה קיבל הרחוב בו הוא שוכן את שמו של מי ששימש באותה העת שגריר ישראל בארה"ב גיימס מקדולד. בשנות החמישים והשישים של המאה הקודמת שימש המבנה את נשות העיר במגוון פעילויות חברתיות ולימודיות .
המבנה ההיסטורי עבר מגוון גדול של שימושים. בימי תפארתו שימש כבית ספר לטבחות וקונדטוריה מהטובים והאיכותיים בארץ. לאחר שבית הספר לטבחות נסגר, נפתחו ונסגרו במבנה מספר מוסדות חינוך, המכללה למנהל, אורט אקסטרני ובית ספר לטכנאות שיניים. בשנת 2010 אוכלס המבנה בפעם האחרונה ע"י בית ספר "שובו" לתקופה מאוד קצרה, ולאחר מחאת הורי התלמידים ודיירי הרחוב על מצוקת חניה והיעדר אולם ספורט, פינה בית ספר "שובו" את המבנה. מאז נותר עזוב ונטוש למעט צידו הצפוני אשר שימש עד לאחרונה את "קופת הצדקה המרכזית".
בשנת 2013 לאחר מחלוקת ארוכת שנים בין עיריית נתניה לבין עמותת לנ"י סביב תנאי החכירה של הקרקע, הועברו המבנה והקרקע לידי העירייה. אז רגע לפני הבחירות המקומיות הצהירה ראש העיר מרים פיירברג איכר כי "מבנה לנ"י ייהפך לשבעת המוזיאונים של העיר נתניה". מאז ועד היום המבנה כאמור נטוש ועזוב.
גורם בכיר בעיריית נתניה מסר ל"אורנה חושפת": "המצב של המבנה ידוע, לאחר השריפה שפרצה בו לפני כשבוע המקום נוקה ונאטם שוב, יש מספר רעיונות מה לעשות עם המבנה, ההחלטה תפורסם לציבור."
מה דעתכם? כתבו לנו כאן: