רישיון קנאביס רפואי הוא אישור מנהלתי מהיחידה לקנאביס רפואי (יק"ר) במרד הבריאות, המתיר לאדם בישראל לרכוש, להחזיק ולצרוך מוצרי קנאביס רפואי – תפרחות, שמנים או מוצרים המיועדים לאכילה – בהתאם לכמות, מינון וסוג מוצרים מסוימים המותרים לאותו אדם במכסה החודשית שלו.
הנפקת רישיון קנאביס רפואי היא תהליך פשוט יחסית, שאמנם עשוי לארוך זמן רב עקב הטיפול של היחידה לקנאביס רפואי אך אינו מצריך מהמטופל מאמץ רב. תהליך זה מתחיל בפנייה של המטופל לרופא מומחה ובהגשת פנייה ליק"ר ולאחר מכן הוא מסתכם בעיקר בהמתנה לעיבוד ואישור הפנייה לפני הנפקת הרישיון.
תחילה, לפני שניתן לפנות ליק"ר בעזרת רופא מומחה מתחום ההתמחות הרלוונטי להתוויותיו הרפואיות של המטופל וכדי שלא לבזבז זמן מיותר, אדם צריך לברר את זכאותו להנפקת רישיון קנאביס, המותנית בקריטריונים של היק"ר שמפורסמים באתר משרד הבריאות. יש לציין כי עמידה בקריטריונים הללו היא חובה ולא ניתן להנפיק רישיון קנאביס רפואי לאדם שאינו עומד בהם, לפחות בצורה כמעט מלאה. במקרים חריגים, ניתן להנפיק רישיון קנאביס דרך אישור של וועדת חריגים ביחידה לקנאביס רפואי, אך בדרך כלל מדובר במטופלים שעומדים כמעט בכל הקריטריונים הרגילים.
זכאות לרישיון קנאביס רפואי – איך בודקים?
בדיקת זכאות לרישיון קנאביס רפואי מתחילה בעיון ברשימת ההתוויות של משרד הבריאות – רשימה המופיעה במסמך הנקרא 'נוהל 106'. רשימה זו מכילה את כל המחלות, המצבים הרפואיים והתנאים המדויקים בהם צריך לעמוד מטופל הלוקה בכל אחד מהם כדי להיות זכאי לטיפול בקנאביס רפואי. רשימת ההתוויות היא רשימה מתעדכנת, אליה נוספו עם השנים התוויות נוספות, אך השינויים בה אינם תכופים, וכיום ההתוויות המופיעות בה הן ההתוויות היחידות (מלבד פיברומיאלגיה, במקרים חריגים) בהן ניתן לטפל בישראל בקנאביס רפואי.
באם מטופל אכן עומד בקריטריונים הכלליים המופיעים ברשימה, כלומר שההתוויה הרפואית בגינה הוא שואף להיות מטופל בקנאביס רפואי אכן מופיעה ברשימת ההתוויות המאושרות לטיפול של משרד הבריאות, אותו מטופל צריך לעיין בקריטריונים הספציפיים עבור ההתוויה שלו שמופיעים גם הם ברשימה. קריטריונים אלה נוגעים לאורך התקופה שעברה מאז אבחון המחלה, סוג הטיפולים אותם ניסה ללא הצלחה וחומרת הסימפטומים המאפיינים את ההתוויה, וגם בהם צריך מטופל לעמוד לפני שיוכל להיות זכאי להגיש בקשה ליק"ר לצורך הנפקת רישיון קנאביס רפואי.
מטופל שעומד בכל הקריטריונים הספציפיים עבור התוויותיו הרפואית בהתאם לדרישות המופיעות במסמך 'נוהל 106' זכאי באופן עקרוני לקבל אישור לצריכת קנאביס רפואי, וכדי להנפיק אותו הוא זקוק להמלצה של רופא מומחה. כדי לקבל המלצה זו יש לפנות לרופא מומחה, לעבור איתו את הטיפול והביקורת שהוא דורש, ובסיום התהליך לבקש ממנו להגיש המלצה ישירה ליק"ר דרך המערכת הייעודית בה מוגשות המלצות לאישור צריכת קנאביס רפואי, בצירוף מסמכים רלוונטיים כמו סיכומי טיפול, רשימת תרופות שנרכשו ונצרכו לאורך תקופת הטיפול ומסמכים נוספים שמעידים על טיפולים שעבר המטופל בהצלחה או ללא הצלחה, בהתאם לדרישות מיצוי הטיפול של משרד הבריאות.
לאחר הגשת הבקשה דרך הרופא המומחה, הדבר היחיד שנותר לעשות הוא להמתין לתשובת היחידה לקנאביס רפואי, המתקבלת במייל ובדרך כלל גם דרך הטלפון, לבירורים בנושא בקשה שטרם קיבלה מענה ניתן להתקשר למוקד היק"ר בטלפון או לשלוח מייל נוסף לבירור. לאחר אישור הבקשה יתקבל במייל אצל המטופל אישור ראשוני להגעה לרופא המומחה, אצלו יונפק או יודפס למטופל הרישיון ויימסרו לו המרשמים החודשיים להנפקת מוצרי הקנאביס בבית המרקחת.
מה דעתכם? כתבו לנו כאן: